Basis skatevaardigheid
Geplaatst op 12-05-2020
Leren skaten voor alle leeftijden.
Voor een veilige en vaardige skate ervaring, zijn minimale vaardigheden nodig
en de bijbehorende oefenuren, zodat je niet een gevaar bent voor jezelf en de omgeving waarin je beweegt. De meest gestelde vraag aller tijden is onmiskenbaar `Hoe rem ik ?`. Maar om een remtechniek toe te passen, zul je toch eerst in beweging moeten zijn.
En dan is er ook nog een duidelijk verschil tussen uitrollen tot je -al dan niet onderwijl iets vastgrijpend- bijna stilstaat, of het daadwerkelijk op eigen kracht en techniek remmen of onderbreken van verplaatsing in een bepaalde richting.
Het gebruik van accessoires, zoals rubberen stoppers om te remmen of af te zetten, wordt ten zeerste afgeraden en derhalve ook niet onderricht. Het gebruik van stoppers komt niet ten goede aan de ontwikkeling van pure skatevaardigheid en de maximale benutting van lichaamsbeheersing die daarmee gepaard gaat. Het maakt de beoefenaar `lui` en wekt vals vertrouwen. Stoppers kunnen zelfs door het simpele feit dat ze er zitten en/of bij gebruik een direct gevaar opleveren. Ook door de hoge slijtagegevoeligheid zijn stoppers onveilig als rem methode.
De Y-Routine.
In het oefenen van deY-Routine ligt de gehele basis van skatevaardigheid besloten. Onmiddellijk wordt duidelijk hoe het (voort) bewegen in diagonalen (matrix) precies werkt en het genereren en absorberen van bewegingsenergie in circulaire patronen.
Het aanleren van de juiste houding en het effect van variatie, maakt de training van dodelijk saai naar uitdagend moeilijk. Men kan al snel naar eigen gevoel en inzicht in kleine stapjes een moeilijkheidsgraad inbouwen.
Na deze absolute basis, komt het aan op ontwikkeling in variatie en controle van beweging en training van spierkracht.
Het gaat immers niet alleen om de beweging en het bewegingspatroon van de skates; het gaat om de hele massa die zich erboven bevindt en de krachten die op het lichaam inwerken bij verplaatsing. Het leeuwendeel wordt voor rekening genomen door de beenspieren, maar juiste houding en flow van het bovenlichaam maakt het verschil tussen vallen en blijven staan.
Balans.
Het menselijk evenwichtssysteem is een uitermate complex en gevoelig kunstwerk van kleine systemen bij elkaar. Het evenwicht en de coördinatie (balans controle) worden primair geregistreerd en deels al verwerkt, door structuren in het binnenoor (evenwichtsorgaan). Informatie van de linkerkant en de rechterkant wordt in de (kleine) hersenen verder verwerkt en met elkaar vergeleken. Vervolgens worden die gegevens gecombineerd met informatie van het visuele systeem (ogen) en de sensoren die houding registreren. Op deze wijze wordt uiteindelijk het hele bewegingsapparaat continue geijkt en uitgebalanceerd.
Door het uitdagen van je balans draait dit evenwichtssysteem op volle toeren. Hoe instabieler de basis, hoe moeilijker en uitdagender het is, om de motoriek te trainen en te beheersen. Balanceren op wielen is een van de meest uitdagende manieren van evenwichtsbeheersing. Het kan een sport zijn of zelfs een dans worden, met oneindige variatie.
Remmen.
Abrupt tot stilstand komen door een enkele technische beweging (sudden cut), is heel goed mogelijk tot een snelheid van ongeveer 12-15 km/uur. Bij hogere snelheden tot plotselinge stilstand komen is onverantwoord, fysiek te uitdagend (of onmogelijk) en kan direct gevaar opleveren. Afremmen tot een acceptabele snelheid (body wave) ter voorbereiding op de plotselinge stop is dan de methodiek.
Het totale traject van remmen is door training goed te minimaliseren. Zonder voldoende oefening is het zeer onverantwoord en onveilig, om in het openbaar te bewegen of in ieder geval aan het verkeer deel te nemen. Remmen op techniek is altijd de veiligste manier. Ervaring in zowel voorwaarts als wel achterwaarts bewegen en tot stilstand komen is noodzakelijk voor veiligheid. Alertheid moet dan ook van de hoogste orde zijn, om goed en met de juiste techniek te kunnen anticiperen op veranderende situaties.
Skate differentiatie.
De absolute basis van skatevaardigheid is met wekelijkse training in 12 tot 14 weken goed te beheersen. Verdere ontwikkeling kan men differentiëren in diverse disciplines of een combinatie daarvan:
* Met regelmaat (middel)lange afstanden rijden is met name in de zomermaanden een populaire optie.
* Geïsoleerde skate oefeningen in combinatie met fitness drills (soulful fitness), zijn een prima manier om het roller skaten als volwaardige en veelzijdige sportbeoefening uit te voeren. Een groot voordeel van deze vorm van roller skaten is dat het indoor kan plaats vinden en dus niet afhankelijk van het weer is.
* De dans discipline op roller skates, het zogenoemde rhythm skaten, is een hoogwaardige mix van techniek, kracht, souplesse en uithoudingsvermogen. Basis skatevaardigheid voor een beginnende rhythm skater is een pre, maar zeker niet noodzakelijk. In de leercurve van het rhythm skaten ontwikkelt men namelijk al rollend skatevaardigheden.
Andere rollende sporten.
Momenteel worden in Nederland - op kleine schaal - ook sporten beoefend als roller derby, roller basketbal, roller soccer, roller hockey etc. Zonder een minimale basis van skatevaardigheid, is het echter niet raadzaam om als ongeoefende sporter en/of skater aan deze sporten deel te nemen.
Quadsk8 Curriculum
Quadsk8 presenteert het roller skaten in al haar facetten als een low-impact, high intensity cardiovasculaire trainingsmethode, waarbij het hele lichaam betrokken wordt. Veiligheid en blessurepreventie staan voorop, waardoor bepaalde onderdelen van de trainingen ook zonder roller skates uitgevoerd worden.
Brian B. Kanhai, Soulful Fitness Roller Skate Training
Kneep Deep
Going knee deep into the weeds on how far to bend the knees. As the human body works as a very sophisticated and fully integrated entity, it’s foolish to point out a single part that would be considered crucial for going through our day to day habits and activities.
Lees meerMoving from drill to skill
Moving from drill to skill. The primary way and focus within the Soulful Fitness Roller Skate Training system, is the dilige...
Lees meer